Stancológépek ebu SzervoTech-el

ebu ServoTech

A stancológépeknél, mint a fémformázó és más gépeknél általában, a termelékenység érdekében a rövid ciklusidő elérése kívánatos. Egy tipikus excenteres présnél ez úgy valósítható meg, hogy növeljük az excenteres tengely sebességét. A stancológépeknél a tetszés szerinti sebességnövelés korlátait az egyes munkaszakaszok különleges követelményei jelentik, hiszen a speciális húzási, hajlítási, dombornyomási és vasalási szakaszok csak akkor működtethetők, ha a sebességet visszavesszük. Erre az ellentmondásos követelményre csak differenciált ütési mozgással és sebességgel lehet válaszolni.

Az ebu már 2005-ben bemutatta szervo meghajtó rendszerét, mint az első német lyukasztóprésgyártó. A vállalat azóta folyamatosan viszi a szervohajtás-technológia továbbfejlesztését, melynek eredményeként az ebu különböző innovatív megoldásokat kínál.

ebu nyomatékmotorok

Minél rugalmasabb a meghajtórendszer, annál változatosabb a stancológép beállításának és használatának lehetőségei: ezt szem előtt tartva az ebu UMFORMTECHNIK kiterjesztette szabadalmaztatott szervomeghajtó koncepcióját egy új változatra, és közvetlen meghajtót készített a lyukasztó és formázó prések számára. Ez a megoldás azt jelenti, hogy a ütés menete a teljes préselési ciklus során egyedileg szabályozott, és képes alkalmazkodni a különböző szerszám- vagy alkatrészkövetelményekhez.

A nagy teljesítményű nyomatékmotorok és a hatékony energiagazdálkodás a tökéletes alakítási sebességet és a maximális teljesítményt ötvözik.

Az alsó holtpontnál állandó oszcilláló és félautomata mód is lehetséges a ciklusidő lerövidítése érdekében.

A kézikerék lehetővé teszi a szerszámok és a lyukasztó érzékeny beállítását a próbaüzemmódban.

A stancoló gépek működése

A stancolás alapelve igen egyszerű, elég a papírlyukasztóra vagy a bőrművességre gondoljunk, mikor egy speciális szerszámra nyomást helyezünk, így vágva ki egy darabot. A modern fémstancológépeknek, ahogyan a fenti leírásból is kiderül, ugyanakkor összetettebb problémákkal kell megbirkózniuk. Ilyen például a kivágott fémek begyűjtése, melyre az ebu stancológépei természetesen automatikus megoldást nyújtanak.

Stancológépünkkel számtalan feladatot végeztethetünk

Maga a stancolás célja is eltérő lehet, mindez a kívánt termék igényeitől függ. A stancolással például elérhető bizonyos fém eszközök strapabíróbbá tétele is. Ugyanakkor a stancológépekkel végezhető egy úgynevezett nibbling, magyarán rágcsálás nevű eljárás is, ami során a nyíróvágással létrehozott lyukak összeérnek, magyarán így egy speciális kontúrt is vágathatunk gépünkkel. A modern vezérlőberendezéseknek köszönhetően a komplex folyamatok közé tartozik a stamping, ami egy olyan eljárást takar, mely során a fémlapot nem vágja át az eszköz, hanem csak megnyomja, így lehetővé téve annak hajlítását. Ugyan ez a programozhatóság teszi lehetővé, hogy a modern stancológépek alapfeladatuk ellátását is sokkal nagyobb skálán és jobb minőségben tudják végezni, mint elődeik. Akár vastagabb anyagok is átüthetőek a pontos ismétléseknek köszönhetően, így további lehetőségek nyílnak a stancológép használatában. De természetesen mindezek a lehetőségek mitsem vonnak el az ebu stancológépeknek az „igásló” használatából, sőt ezen lehetőségek teszik igazán hasznos eszközzé.

Automatic punching machine “ebu STA” with servo drive
Double-servo DS 1000

Ügyfélszolgálatunk elérhetőségei

Pin It on Pinterest

Share This